ukrainer » Нед квітня 25, 2010 20:12:36
Ви мабуть помилилися, закону щодо перебування іноземних військових баз не існує (принаймні я про таких не знаю). Натомість є частина сьома статті 17 Конституції України, яка чітко забороняє перебування іноземних військових баз на території України.
Щодо поганого прикладу, який показує влада, згоден з Вами. Однак Ви і влада в "різних вагових категоріях", тому якщо політична еліта не несе відповідальності за свої протизаконні дії ні перед законом, ні перед народом, це не означає, що ваші дії мають таку ж можливість залишитися непокараними.
Я також згоден, що перед законом рівні всі і народ як основне джерело влади в державі має право змінювати як окремих політиків, так і цілі режими, однак у влади є маса важелів, які дозволяють їй діяти так, як вона діє (нормативні, організаційні, силові, фінансові тощо), але у пересічних громадян нічого окрім Конституції України та чинного законодавства немає у ситуації протистояння з існуючою владою. Звичайно, Ви скажете, що завжди у народу був останній важіль - силовий (фізичний спротив та покарання політиків), однак такий важіль є поза законом. З іншого боку давайте поміркуємо, для успішної реалізації загальнонародної мети зміни влади чи політичного курсу за допомогою таких методів потрібна значна організована сила (сотні тисяч озброєних громадян - не менше, оскільки держава володіє значним силовим апаратом, який здатен протистояти такій масі та оперативно її придушувати + не забувайте про імовірні жертви серед мирного населення). Якщо така сила у народу є, то це свідчить про масове обурення населення. Але якщо є таке значне невдоволення, то значно ефективнішим важелем у цій ситуації є мирний спротив демократичними методами (та ж "помаранчева революція"), оскільки:
- він не дає підстав чинній владі використовувати силові важелі проти беззбройного населення;
- за умов мирного спротиву кількість населення, готового вийти на вулиці значно зростає (за рахунок дітей, жінок, людей похилого віку та пацифістів зрілого віку);
- акції протесту мають пасивну підтримку урядів інших демократичних держав;
- економіка та міста не зазнають руйнацій;
- національна свідомість зростає та влада змушена швидко реагувати і йти на поступки обуреному народу.